05.06.2014

Lucie Dytrychová

RAKYTNÍK řešetlákový! = rostlina budoucnosti
Nazýván "sibiřským zázrakem" nebo "citroníkem severu".
 
  • je přirozeným koncentrátem nejen vitamínu C, ale i vitamínu A, B, D, F, K, P, aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Aminokyseliny jsou nezbytné k udržování a obnově svalů, šlach, kůže, vaziva, nehtů a vlasů.
  • účastní se tvorby hormonů, enzymů a dalších prospěšných látek.
  • vitamín P posiluje kapiláry a také zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje jeho působení. Právě tím je způsobena vysoká odolnost vitamínu C v plodech rakytníku, který se dobře uchovává i při sušení a tepelném zpracování.
  • plody dále obsahují kumariny a mnoho minerálních látek
  • oranžově červené zbarvení plodů je podmíněno obsahem karotenoidů - vitamínů skupiny A rozpustných v tucích.

Zvláštní význam má rakytníkový olej - tmavě oranžová tekutina s charakteristickou chutí i vůní. Jde v podstatě o přírodní koncentrát vitaminů F, E, P, K, A atd.

Účinky:
  • posílení imunitního systému
  • příznivé účinky na pokožku, zabraňuje vypadávání vlasů
  • pozitivně ovlivňuje činnost jater, slinivky, podporuje hojení žaludečních a dvanácterníkových vředů, zlepšuje peristaltiku a dobře působí i při hemeroidech. Byly u něj též objeveny protinádorové účinky.