Nazýván "sibiřským zázrakem" nebo "citroníkem severu".
- je přirozeným koncentrátem nejen vitamínu C, ale i vitamínu A, B, D, F, K, P, aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Aminokyseliny jsou nezbytné k udržování a obnově svalů, šlach, kůže, vaziva, nehtů a vlasů.
- účastní se tvorby hormonů, enzymů a dalších prospěšných látek.
- vitamín P posiluje kapiláry a také zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje jeho působení. Právě tím je způsobena vysoká odolnost vitamínu C v plodech rakytníku, který se dobře uchovává i při sušení a tepelném zpracování.
- plody dále obsahují kumariny a mnoho minerálních látek
- oranžově červené zbarvení plodů je podmíněno obsahem karotenoidů - vitamínů skupiny A rozpustných v tucích.
Zvláštní význam má rakytníkový olej - tmavě oranžová tekutina s charakteristickou chutí i vůní. Jde v podstatě o přírodní koncentrát vitaminů F, E, P, K, A atd.
Účinky:
- posílení imunitního systému
- příznivé účinky na pokožku, zabraňuje vypadávání vlasů
- pozitivně ovlivňuje činnost jater, slinivky, podporuje hojení žaludečních a dvanácterníkových vředů, zlepšuje peristaltiku a dobře působí i při hemeroidech. Byly u něj též objeveny protinádorové účinky.